Thuis een laadpaal installeren, loont dat?
Als je een elektrische auto hebt, is het handig dat je deze thuis kunt opladen. Je kunt hiervoor het stopcontact gebruiken maar een eigen laadpaal of wallbox is een stukje gemakkelijker. Maar kan zomaar iedereen een laadpaal laten installeren? En welke laadpaal is dan het meest geschikt? We vertellen je graag waar je op moet letten bij de aankoop van een laadpaal.
Voorwaarden voor de installatie
Als particulier mag je een laadpaal laten installeren in je garage of op je eigen terrein. In sommige gevallen betekent dit dat de laadkabel over de stoep moet lopen, bijvoorbeeld als je een kleine voortuin hebt waarin de laadpaal kan worden geplaatst maar er geen plaats is om je auto te parkeren. Het is echter niet in alle gemeenten toegelaten om de laadkabel over de stoep mag worden uitgerold. Zo is er in Utrecht en Wijchen een verbod, terwijl Zaanstad wel kabels toestaat.
Voordelen van een laadpaal thuis
In principe kun je je elektrische auto thuis via het stopcontact opladen met de bijgeleverde adapter en laadkabel. Je stopcontacten zijn echter niet gemaakt om op regelmatige basis en langdurig hoge stroom te leveren. Het duurt daarnaast heel erg lang om je elektrische auto op deze manier op te laden. Je kiest dus beter voor een laadpaal thuis. Zo voorkom je slijtage en oververhitting van je huishoudelijke stopcontacten en wordt de laadtijd ongeveer gehalveerd. Daarnaast detecteert een slimme laadpaal welke toestellen veel stroom verbruiken en stelt zijn eigen vermogen daar op in. Zo voorkom je stroomonderbrekingen in de rest van het huis. Of stel je laadpaal zo in dat hij enkel ’s nachts oplaadt.
In vergelijking met een openbare laadpaal is het een stuk goedkoper om je elektrische auto thuis op te laden. Afhankelijk van je rijgedrag kan een elektrische auto je energieverbruik echter al snel verdubbelen.
Kosten van een laadpaal thuis
Wat kost het nu om thuis een laadpaal te laten installeren? Het kostenplaatje van een laadpaal bestaat uit meerdere factoren:
- De installatie
- De prijs van de laadpaal
- Het omzetten van 1-fasenstroom naar 3-fasenstroom, indien nodig
Voor de installatie ben je tussen 300 en 1900 euro kwijt. Dit is volledig afhankelijk van de laadpaal die je kiest en je thuissituatie. De prijs van een laadpaal varieert tussen 500 en 1200 euro, afhankelijk van de laadpaal die je wenst te laten installeren. Om je stroomaansluiting te upgraden naar 3 fasen, mag je rekenen op 350 euro extra. Zodoende kost het je tussen 800 en 2800 euro om een laadpaal thuis te laten installeren.