Alle auto’s in Nederland moeten verplicht minimaal WA verzekerd worden. De WA-verzekering staat voor de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt alle schade die met het voertuig wordt veroorzaakt aan derde partijen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de basis WA-verzekering, beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering (all-risk). Bij de laatste twee vormen wordt ook schade aan het eigen voertuig gedekt.

Een auto huren: ook verzekeren?

Ga je een auto huren, dan moet ook deze auto minimaal WA verzekerd zijn. Er bestaat regelmatig twijfel of het nodig is om een extra (tijdelijke) verzekering af te sluiten voor autoverhuur. Dit is in principe niet nodig. Een WA-verzekering is namelijk gebonden aan het voertuig. De autoverhuurder heeft alle voertuigen uit het wagenpark al (verplicht) WA verzekerd. Het is als huurder dus niet nodig om nog een extra verzekering af te sluiten voor de huurauto.

De premie die betaalt moet worden voor de WA-verzekering van de huurauto zit doorgaans verrekend in de huurprijs. Dit geldt ook voor de premie van andere verzekeringen die eventueel zijn afgesloten door de autoverhuurder.

Verschillende verzekeringen en eigen risico bij autohuur

Naast de verplichte WA-verzekering, verzekeren verhuurders hun voertuigen vaak ook voor andere vormen van schade, waaronder schade aan inzittenden en schade door diefstal. De kosten voor deze niet-verplichte verzekeringen worden evenals de premie voor de WA-verzekering in principe meegerekend in de huurprijs. Het is doorgaans niet mogelijk (en ook niet aanbevolen) om alleen te betalen voor de WA-verzekering, omdat de afgesloten verzekeringen doorlopend zijn.

Bij iedere verzekering hoort een bepaald eigen risico dat betaald moet worden wanneer er schade wordt gereden met het huurvoertuig. De hoogte van dit eigen risico is vaak gelijk aan het eigen risico dat bepaald wordt door de verzekeraar, maar kan soms afwijken. Om verschillende redenen kan een verzekeraar er voor kiezen zelf een eigen risico in te stellen dat hoger of soms lager is dan het gebruikelijke eigen risico bij het type verzekering. Bekijk de algemene voorwaarden van de verzekeraar om erachter te komen hoe hoog dit eigen risico is, om vervelend verrassingen te voorkomen.

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.