Het lijkt een hele expeditie om met je kinderen een autovakantie te ondernemen, maar in veel opzichten is het juist ideaal. We sommen een aantal voordelen op die je bij een andere manier van reizen niet hebt. Te beginnen met de belangrijkste: de kosten. Want die zijn beduidend lager.

Minder kosten

In de koelbox zitten je zelf gesmeerde broodjes. Geen dure tickets en toeslagen, geen extra belastingen, hooguit een Zwitserland-vignet. Maar denk ook aan de vele uurtjes die je op luchthavens doorbrengt. Daar zijn de drankjes en andere versnaperingen peperduur en is het moeilijk om de verleidingen van de taxfree shops te weerstaan. Ook aan boord van vliegtuigen worden kinderen gepaaid met hebbedingetjes, en ben je weer een paar tientjes kwijt. Het zijn de zogenaamde onvoorziene of impulsaankopen die je in je blije vakantiestemming doet.

Leren en spelen onderweg

Bovendien leert een kind on the road meer van de weg richting vakantiebestemmign als die zo veel mogelijk over de begane grond leidt, en niet boven de wolken waar niet zo heel veel te zien valt. Aan de hand van je eigen kennis of desnoods met luisterboeken kunnen ze van alles te weten komen over alle bergen, meren, rivieren en andere natuurpracht die ze aan de andere kant van de vangrail zien. Dit kun je ook in een spelvorm gieten.

Vertrouwde plek in een vreemde omgeving

De auto is een reddingsboei in een vreemde omgeving, wanneer heimwee de kop opsteekt. De geur, de spulletjes die erin liggen, het is net als bij een camper of caravan een vertrouwde plek. Soms verlangt een kind naar herkenbaarheid. In ieder geval ben je met je gezin op pad, en niet met honderden vreemden in één ruimte.

Speelgoed meenemen

Je neemt meer mee dan in een trein, bus of vliegtuig. Voor kinderen beteknt dat vooral veel speelgoed, het opblaaszwembadje, et cetera. Voor jou is het ook fijn om bijvoorbeeld wat meer kleding bij je te hebben. Tevens kunnen er meer souvenirs mee terug naar huis! Een lokaal voetbalshirt voor zoon- of dochterlief, en natuurlijk die heerlijke olijfolie voor jezelf.

Mobiel op de plek van bestemming

Deze hadden we nog niet eens opgenoemd onder ‘minder kosten’: je hoeft op je vakantiebestemming geen auto te huren. Dit scheelt eveneens irritatie. Vanaf je eigen voordeur tot de door cipressen geflankeerde oprit van je vakantiehuis in Zuid-Europa heb je zelf de regie in handen. Uitstapjes doe je ook veel sneller en makkelijker. Of dat nu een pittoresk heuvelstadje of een zwemparadijs betreft. Zo ideaal is een autovakantie met kinderen dus!

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.