De gemiddelde Nederlander betaalt in 2024 8 euro per maand meer voor zijn autoverzekering dan in juni 2022. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Anderhalf jaar eerder betaalde de gemiddelde Nederlander ruim 81 euro per maand voor zijn autoverzekering. Dit jaar is dat gestegen naar bijna 89 euro per maand, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van bijna 90 euro.

Waarom stijgen de premies?

“Dat de premies zo hard stijgen komt vooral door de inflatie. In 2022 liep de inflatie zo hard op dat niet alleen auto’s duurder werden, maar ook de reparaties ervan. Hierdoor kregen autoverzekeraars hogere kosten bij schades, en je zag dat terug in de premies”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Een andere reden voor de stijging was de toename van criminaliteit rondom auto’s. In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen. Ook ervaarde we tijdens de jaarwisseling veel autobranden. “Autoverzekeraars vertalen hoge criminaliteit door in hogere premies”, aldus Bulthuis. De schadelast voor autoverzekeraars blijft volgens De Nederlandsche Bank alsmaar toenemen.

Tip om te besparen op je autoverzekering

Ondanks stijgende prijzen wil je natuurlijk voordelig blijven. Dit doe je gemakkelijk door je autoverzekering te vergelijken. Het verschil tussen de gemiddelde autoverzekering en de goedkoopste bedraagt 20 euro per maand. Zo bespaar je jaarlijks 240 euro door je autoverzekering te vergelijken. Had je een paar jaar geleden al de goedkoopste autoverzekering afgesloten? Dan kan het zijn dat het niet meer de goedkoopste optie is. Autoverzekeraars veranderen jaarlijks hun premie. Zorg er daarom voor dat je jaarlijks je autoverzekering vergelijkt, zodat je altijd weet of je de goedkoopste optie hebt.

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.