Een ‘occasion’ verwijst naar een tweedehands voertuig, zoals een auto of motorfiets. Het kan ook slaan op andere tweedehands goederen. Mensen kiezen vaak voor een occasion om verschillende redenen.

Bespaar kosten

Een belangrijk voordeel is kostenbesparing. Occasions zijn doorgaans goedkoper dan nieuwe voertuigen, omdat ze al wat waarde hebben verloren door eerdere eigendom. Dit betekent dat je een vergelijkbaar model kunt krijgen voor een lagere prijs.

Kijk eens naar verzekeringspremies

Daarnaast hebben occasions vaak lagere verzekeringspremies. Dit komt doordat de waarde van een occasion meestal lager is, wat resulteert in lagere verzekeringskosten. Het kan dus goedkoper zijn om een occasion te verzekeren.

Minder afschrijving

Een ander voordeel is dat occasions minder afschrijving hebben. Nieuwe voertuigen verliezen snel waarde zodra ze de showroom uitrijden, maar bij een occasion is de grootste afschrijving vaak al gebeurd. Hierdoor verlies je minder waarde in de loop der tijd.

De voor- en nadelen van occasions

Daarnaast biedt het kopen van een occasion meer keuze. Je hebt toegang tot een breed scala aan modellen, merken en bouwjaren. Soms kun je zelfs een voertuig vinden dat niet meer nieuw verkrijgbaar is, maar nog steeds aan je behoeften voldoet. Ook wordt de markt voor elektrische auto’s en hybride auto’s steeds groter. Ook in (deels) elektrische modellen is er genoeg keuze in het tweedehandse segment. Een occasion kopen is vandaag de dag voor iedereen mogelijk.

Een ander voordeel is dat je je minder zorgen hoeft te maken over kleine beschadigingen. Bij een nieuw voertuig ben je vaak extra voorzichtig om het in onberispelijke staat te houden, maar bij een occasion hoef je je minder zorgen te maken over kleine krassen of deuken. Het voertuig heeft immers al gebruikssporen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het kopen van een occasion. Ze kunnen hogere onderhoudskosten hebben en minder betrouwbaar zijn dan nieuwe voertuigen. Daarnaast kunnen ze beperkte garanties hebben, afhankelijk van de leeftijd en kilometerstand. Daarom is het belangrijk om een grondige inspectie uit te voeren en een proefrit te maken voordat je een occasion koopt. Het kan ook verstandig zijn om advies in te winnen bij een betrouwbare monteur of deskundige.

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.