Voordat u een auto gaat kopen is het goed om te weten dat je er niet alleen bent met de aanschafprijs. Een auto heeft onderhoud nodig en of je nou zelf handig bent of niet, het gaat altijd gepaard met onderhoudskosten. Kosten die vaak onverwachts komen en meestal hoger zijn dat je lief is. Hoe beter je een auto onderhoud hoe minder onverwachts komt !

Onderhoudskosten op een rijtje

Uiteraard heeft elke auto zijn eigen onderhoudskosten, echter kunnen we wel een indicatie geven wat u kunt verwachten, de prijzen zijn berekend over een jaar;

OnderdeelPrijs
Apk-keuring€ 20,- tot € 50,-
Grote / Kleine beurt€ 60,- tot € 250,-
Onderdelen / reparatie€ 20,- tot € 300,-
Wasbeurten / schoonmaak€ 60,- tot € 120,-
Totaal onderhoudskosten:€ 160,- tot € 770,-*

*De genoemde prijzen zijn een indicatie,

hier kunnen geen rechten aan worden verleent.

Grote / kleine servicebeurt

Om je auto in een goede staat te laten rond rijden is het handig om je auto om het jaar een grote / kleine beurt te geven (afhankelijk van leeftijd van de auto).

Kleine servicebeurt

Een kleine beurt kost je snel rond de €60,- tot €120,- dit is afhankelijk van de garage en auto. Bij een kleine beurt zullen ze klein onderhoud plegen denk dan aan:

  • oliën verversen, o.a remolie, motorolie, etc. etc.
  • vloeistoffen aanvullen, o.a ruitenwisservloeistof, koelvloeistof etc. etc.
  • remmen nakijken eventueel schoonmaken / bijstellen

Grote beurt

Een grote beurt kost je snel rond de €150,- tot €250,- ook afhankelijk van de garage en auto. Een grote beurt is handig om eens per 30.000km uit te te voeren of om de 12 – 24 maanden. Ze nemen je hele auto onder handen en hebben een was lijst aan aandachtspunten. Denk onder andere aan;

  • er worden uiteraard dezelfde handelingen uitgevoerd als bij een kleine beurt, zie hierboven;
  • vaak worden nu ook de filters mee vervangen, bijvoorbeeld oliefilter, luchtfilter etc etc;
  • bougies worden nagekeken en zo nodig vervangen;
  • er wordt gecontroleerd op onder andere verlichting en of er geen lekkages zijn;
  • en alle veiligheidsaspecten, denk aan gordels, airbags, geen door geroeste onderdelen etc etc.

Reparatie en onderdelen

Elke auto zal ooit een reparatie ondergaan, reparatie gaat meestal gepaard met nieuwe onderdelen. Dit al gaat gepaard met een hoop kosten. Mocht jezelf nou handig zijn is het altijd goed om op internet te kijken hoe je eventueel het een en andere zelf kan oplossen, dit bespaart een hoop kosten ! Niet alleen op uurloon maar zelf de onderdelen bij elkaar sprokkelen scheelt vaak ook enorm. Veel reparaties is goed zelf te doen, wellicht met hulp van uw buurman / kennis / vrienden. Kijk eerst altijd goed rond op internet en ga niet gelijk naar de eerste de beste garage. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze met elkaar.

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.