Wat betekent een elektrische auto voor je energierekening?
Tegenwoordig zie je steeds meer elektrische auto’s. Overal op de weg kom je ze tegen en het is ook niet zo gek. Het is namelijk erg duurzaam om erin te rijden, het rijdt gemakkelijk en je kunt zonder problemen een elektrische auto aanschaffen. Toch is het wel goed om met een paar zaken rekening te houden. Het is namelijk wel de bedoeling dat je je auto gaat opladen. Dit kan je doen bij huis of juist bij een tankstation. Hieronder lees je in ieder geval wel wat een elektrische auto kan betekenen voor je energierekening.
1. Het verbruik van een elektrische auto
Om te beginnen is het natuurlijk verstandig om op de juiste momenten de auto aan de oplader te leggen. Een elektrische auto kun je namelijk alleen maar gebruiken als je deze op gaat laden. Het is eerst goed om te weten wat een elektrische auto eigenlijk verbruikt. Er zijn natuurlijk wel wat verschillen per auto en het verbruik ervan. Het gemiddelde verbruik van een elektrische auto ligt tussen de 15-20 kWh per honderd kilometer. Als je kijkt naar hoeveel geld het gaat kosten per honderd kilometer, dan zit het tussen de €3,75 – €5. Het is dus prettig om gebruik te maken van een elektrische auto.
2. Slim omgaan met je energieverbruik
Het is natuurlijk logisch dat je je elektrische auto aan de oplader moet leggen. Zo kun je slim omgaan met je energieverbruik en kun je zonder problemen je auto opladen bij huis. Om te beginnen is het goed om de daluren van energie in de gaten te blijven houden. Zet je auto aan de oplader tijdens de daluren. Op die manier ben je minder geld kwijt aan je auto opladen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een slimme laadpaal bij huis neer te zetten. Een slimme laadpaal kan kijken wat de goedkoopste momenten zijn bij het laden van de auto. Ook een app kan je helpen om dit in de gaten te blijven houden. Zij pakken het goedkoopste moment en kunnen jou op die manier helpen. Ook is het slim om energieverbruik in je woning te combineren. Zet bijvoorbeeld de vaatwasser tegelijk aan met het opladen van je auto, om op die manier pieken te kunnen vermijden.
3. Verlagen van je laadkosten met goede energieleverancier
Iedereen heeft in zijn of haar woning wel een energieleverancier die jou energie levert. Mocht je overstappen op een elektrische auto, dan is het goed dat je ook eens de keuze gaat heroverwegen van je energieleverancier. Het is namelijk de bedoeling dat je aan de slag gaat met de beste energieleverancier. Stroom aanvragen kan namelijk heel gemakkelijk en het is goed om dit tot op de bodem uit te zoeken. Er zijn verschillende energieleveranciers waaruit je kunt kiezen. De een heeft een hoger tarief dan de ander. Kijk goed naar wat ze je kunnen aanbieden. Kies de goedkoopste energieleverancier, zodat je geld kunt besparen met het laden van je auto. Kies een contract dat passend is voor jouw situatie. Zo kun je gaan voor energie vast contract, kun je kiezen voor een dynamisch contract of een variabel contract. Kijk snel hoe jij je laadkosten kunt verlagen door middel van een goede energieleverancier.
4. Zakelijk rijden en verrekening thuis
Het kan zijn dat je een elektrische auto van de zaak hebt bij huis. Toch is het goed om te weten dat je dit dus oplaadt, op kosten van jezelf. Daarom is het goed om na te vragen bij je werkgever of je de kosten kunt declareren. Als je een eigen bedrijf hebt is het ook goed om hier eens naar te kijken. Normaal gesproken krijg je namelijk kilometervergoeding. Zorg er daarom voor dat je in aanmerking komt voor een laadvergoeding bij huis. Op die manier draai je niet zelf op voor de kosten van je werk en kun je zonder problemen je elektrische voertuig bij huis aan de oplader leggen.