Uit cijfers van het CBR blijkt dat slechts de helft van de automobilisten de eerste keer slaagt voor zijn/haar rijexamen en dat een groot deel het rijbewijs pas na drie of vier pogingen behaalt. Hoewel kandidaten meestal pas examen mogen doen als de rijinstructeur dat verantwoord vindt, blijkt nervositeit, onzekerheid of angst de grootste oorzaak van het falen. Slechts 10% van de ondervraagden zegt niet gespannen te zijn geweest voor het rijexamen.

Toekomstige automobilisten hebben daarom bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om een angstexamen af te nemen bij het CBR, waarbij de examinator meer tijd neemt voor de kandidaat. Ze proberen hem/haar beter gerust te stellen en vaak duurt het examen ook iets langer. Er zijn echter ook automobilisten die na het behalen van het rijbewijs nog onzeker zijn op de weg. Welke mogelijkheden zijn er voor deze weggebruikers om met een zekerder gevoel de weg op te gaan?

RijZeker-training

Het doel van dit soort trainingen is, zoals de naam al doet vermoeden, met een zekerder gevoel de weg op gaan. Mobiliteit biedt je veel voordelen, maar als je niet graag in een auto rijdt en daardoor het autorijden vermijdt, ontneem je jezelf ongewild veel vrijheid. Hoe werkt zo’n training? Bij de ANWB Drivers Academy krijg je eerst een persoonlijke intake waarin je kunt vertellen wat je wilt leren en waar je onzeker over bent tijdens het autorijden.

Na een theoriesessie over veelvoorkomende onzekerheden, problemen in het verkeer en verkeersinzicht mag je in een lesauto aan de slag met praktische rijoefeningen. De instructeur geeft tips en helpt je om te gaan met onzekerheden. Zo kun je na een RijZeker-training met een fijner gevoel de weg op, rijdt je veiliger en met meer vertrouwen.

De voordelen van een slipcursus

Een slipcursus is een goede investering in je rijvaardigheid en is vaak al voor een interessant tarief te verkrijgen, bijvoorbeeld tijdens een kortingsactie van de ANWB of als deal op Groupon. Je kunt de cursus individueel afleggen, tijdens een vrijgezellenfeest of een bedrijfsuitje. In een slipcursus leer je meer hoe je sneller kunt reageren tijdens gevaarlijke situaties en krijg je een betere beheersing van de stuur-, rem- en sliptechnieken. Het doel is dat je beter om kunt gaan met onverwachte situaties en daardoor met een veiliger gevoel de weg op kunt.

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.