Zoals we allemaal weten zijn er verschillen tussen zomerbanden en winterbanden. Zomerbanden rijden beter tijdens de zomer en winterbanden rijden beter tijdens de winter, maar hoe groot is dat verschil nu echt? En is het daadwerkelijk zo gevaarlijk om met zomerbanden in de winter te rijden of andersom?

Profiel

Het eerste verschil is te zien in het profiel van de autoband. Een winterband heeft in tegenstelling tot een zomerband lamellen. Lamellen zijn inkepingen in het profielblok. Deze lamellen zorgen ervoor dat de band meer grip heeft op de weg. Op glad of nat wegdek zorgen deze lamellen voor meer grip, maar op een droog natwegdek tijdens de zomer zorgen deze lamellen een slechtere wegligging. Het is niet verstandig om met een zomerband in de winter te rijden omdat je dan minder grip hebt. Het is ook niet verstandig om met een winterband in de zomer te gaan rijden omdat dit ten koste gaat van de wegligging.

Remweg

Duidelijke verschillen tussen een winterband en een zomerband zijn te zien in de remweg. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur en temperatuur van onder de 7 graden is de remweg van een auto met winterbanden 67,5 meter. Een auto met zomerbanden heeft onder dezelfde omstandigheden een remweg van 71,5 meter. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur op een besneeuwd wegdek is de remweg van een auto op winterbanden 25 meter en dat van een auto op zomerbanden, maar liefst 28 meter meer, namelijk 53 meter. Op een droog wegdek heeft een zomerband dan weer voordeel. Bij een temperatuur van 15 graden en een snelheid van 50 kilometer per uur heeft een zomerband een remweg die ongeveer 3 meter korter is dan een winterband bij dezelfde omstandigheden. Bij hogere temperaturen en hogere snelheden zal dit verschil alleen maar groter worden.

Conclusie

De conclusie is duidelijk. Winterbanden fungeren een stuk beter tijdens de winter en zomerbanden tijdens de zomer. Vooral de verschillen in remafstand enorm. Nu u duidelijk heeft of u een zomerband of winterband gaan nemen is er meestal nog een andere keuze die u moet maken: lichtmetalen velgen of stalen velgen? Het grote verschil hier is dat lichtmetalen een wat beter uiterlijk hebben en dat stalen velgen zorgen voor een beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Omdat een velg in de winter nogal wat te verduren krijgt is het slim om tijdens de winter winterbanden met velgen aan te schaffen.

Dit vind je ook leuk

Comments are closed.